Vineos

Знаете ли, че името Sauvignon Blanc произлиза от френската дума за див „sauvage“ и се превежда буквално „Дива Белота“

Сортът Совиньон Блан е много чувствителен и в зависимост от тероара: почвата, климатичните условия и съхранението в дъбови бъчви или стоманени контейнери може да придобие различен вкус и аромат. Понякога може да бъде минерален, друг път с екзотични нотки или растителни и тревисти. Долината на река Лоара в сърцето на Франция, откъдето се предполага, че произлиза този сорт, е извор на многообразие от вина Совиньон Блан. В този регион семейната изба Villebois приема за своя мисия да създаде най-добрия Совиньон Блан… И несъмнено успява.

Сякаш Совиньон Блан е създаден за френската кухня и култура, защото този сорт е най-добрият партньор за сирена.

Знаете ли, че името Sauvignon Blanc произлиза от френската дума за див „sauvage“ и се превежда буквално „Дива Белота“. Защото този сорт завладява небцето с мощни вкусове и интензивни аромати, като същевременно е обвито в изтънчена и нежна бяла копринена текстура.

Долината на река Лоара: тучна зеленина, обгърната от аристократичност с френски замъци и вили. История, културно богатство и уникална природата, подходяща Совиньон Блан да разгърне пълния си потенциал във всички вариации. Долината е припозната за културно наследство на ЮНЕСКО и едно от ценностите е именно най-известната апелация (област) за производство на Совиньон Блан: Сансер.

Сякаш Совиньон Блан е създаден за френската кухня и култура, защото този сорт е най-добрият партньор за сирена. Подходящо е както към пресни кози сирена, например Шавру, така и с отлежали като Комте. Интересен факт е, че сушито е много претенциозно към съчетанието с вина, но не се безпокойте, ако сте любител. Совиньон Блан е едно от малкото вина, които се комбинира перфектно със суши.

Препоръчваме да опитате Touraine или Sancerre на изба Villebois. Ще усетите силен, но балансиран вкус с цитрусови и растителни нотки. При Touraine ще доминира минералността и небцето на свежи аспержи, той като то е комплексно кюве. Финалът ще бъде дълъг и запомнящ се, който ще ви остави приятно изненадани и загледани в красивите зелени отблясъци в чашата.

За завършек на лятната приказка: подредете апетитно плато със сирена, налейте чаша Sancerre Villebois от сорт Совиньон Блан и се оставете мощният вкус на виното да ви отведе в приказната долина на р. Лоара, в сърцето на Франция. Ще останете изненадани от всяка нова глътка.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *