Vineos

Древните гърци не са пиели червено вино, а розе!

Розето всъщност има много дълбоки корени в историята. Древните финикийци са консумирали и произвеждали розе от 1550 г. пр.н.е., а древните гърци от 600 г. пр.н.е. И под „консумирали“ имаме предвид, че са го пиели така, както ние сега се хидратираме с вода през лятото. Защото в Древна Гърция и финикийската цивилизация, която се е намирала в Източна Азия, е било почти постоянно лято. Същевременно тогава водата е била източник на зарази, болести и не е била безопасна за пиене. Точно обратното водата много често се е асоциирала със смърт, от нея са произлизали заразни болести като дизентерия. Ето защо древните са измислили хитър начин, за да се поддържат хидратирани в жегите. Разбираемо тогава е нямало лед, ето защо те са разреждали червеното вино с питейна вода и така са „дезинфекцирали“ течността за тялото си.

Джулия Чайлд: „Розето може да бъде сервирано с всичко“.

Много ценители и любители на вино може да погледнат на този факт с презрение, но истината е, че розовият еликсир е спасил древните цивилизации от дехидратация. Нямаше Илияда и Едип да съществуват, ако не е било розето. Даже по-напред във времето римляните са възлагали на своите легиони дажба за ден от 3 литра розе на човек. Нямало е как да допуснат войската да умре от жажда? По този начин също древните гърци са пиели розе, за да се хидратират. Не същото розе, което съвременните винификации предполагат, но по-късно и това става. Сега розето се създава от сортове грозде за червено вино, като се оставя ципата на гроздето да престои за определен период в един съд с гроздовата мъст и така течността леко се оцветява.

Видни мореплаватели като финикийците пътували надлъж и нашир и пренесли сортовете грозде за розе чак до Масалия, или позната днес на всички ни като Френската Ривиера, Марсилия, или… Прованс. Точно така, всички сме влюбени в нежната, блага розова течност от Прованс, която сияе с лавандулови полета и чаши, пълни с розе.

Южна Франция е синоним за хубаво розе, ето защо препоръчваме емблематичното розе от Прованс, подписано то известния провансалски скулптор Сезар: „СЕЗАР ЗА СЮМЕР“ ШАТО КУСEН РОЗЕ КОТ ДЬО ПРОВАНС на семейната изба Famille Sumeire, която притежава около 8-вековна история. Розето „Сазар за Сюмер“ е от шато Кюсен, за което се смята, че едно от първите с винени насаждения изобщо в цяла Франция. Представете си каква история се крия зад всяко зрънце грозде.

Това вино притежава комплексен нос с нотки на гуава и евкалипт, тялото е нежно, меко и същевременно богато с вкусове на узряла праскова, финалът е дълъг и запомнящ се, а цветът напомня сьомга. Комбинира се прекрасно с рибни деликатеси и фермерски сирена, така че е перфектно да утолите жаждата си през лятото.

Едно от най-известните изказвания на Джулия Чайлд е: „Розето може да бъде сервирано с всичко“ – вече знаем историческата обосновка на тези думи. И не забравяйте: останете хидратирани през лятото… с първокласно розе.

Вашият коментар

Вашият имейл няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *